Inspiratie kookplaten

Inspiratie kookplaten? Kookplaten, ook een niet te vergeten onderdeel in uw keuken. De keuken is immers om te koken en over het algemeen wordt dat het meeste gedaan op de kookplaat. Er zijn verschillende soorten kookplaten met allemaal eigen voor en nadelen.

Vraag de gratis keukeninspiratieboeken aan of bekijk hier de goedkoopste keukenzaak.

Inspiratie kookplaten

Inspiratie kookplaten keuken

Gas kookplaat
De gas kookplaat wordt het meeste verkocht van de kookplaten. Het grootste voordeel van de gaskookplaat is dat je zeker weet dat je zelf de warmte handmatig kan regelen. Daarnaast is zodra u het gas uitzet, de kookplaat weer koud. Het is niet de zuinigste manier van koken. De gaskookplaat is wel het goedkoopste in aanschaf, maar in energie kosten zal hij duurder uitvallen dan de andere twee. De voornaamste reden hiervoor is dat de gaskookplaat veel warmte verliest doordat hij niet rechtstreeks de pan verwarmt. Hierdoor glijdt er veel warmte langs te pannen.
Een tweede nadeel van de gaskookplaat is het schoonmaak gemak. Er zijn vele hoekjes aanwezig in deze kookplaat die lastig zijn om schoon te maken.

Hoe u de gaskookplaat samenstelt is aan u. Vele gas kookplaten leveranciers bieden u de mogelijkheid om uw kookplaat naar eigen wensen in te vullen. Van hoeveel pitten u wilt, tot wat voor soort pitten (kleine, grote of misschien een speciale wok pit) en hoeveel ruimte zich tussen de pitten moet bevinden.

Elektrisch koken
Er zijn twee elektrische kookplaten op de keukenmarkt. De keramische en de inductie kookplaat. Wanneer u ervoor kiest om elektrisch te gaan koken, moet u rekening houden met het volgende:

Elektrisch koken vraagt veel energie toevoer op één plaats. Om te voorkomen dat er zodoende kortsluiting ontstaat omdat er te veel apparaten op één groep in de meterkast zitten, moet er vaak een extra groep worden aangebracht in de meterkast wanneer u een elektrische kookplaat wilt gaat gebruiken. Dit kan extra meerkosten opleveren.

-Wanneer u altijd op gas heeft gekookt, dient u andere pannen aan te schaffen. Voor elektrisch koken zijn pannen nodig met een strak platte bodem. Wanneer u pannen al op gas heeft gebruikt, zijn deze pannen iets wat krom getrokken aan de onderkant. Wanneer u deze pannen vervolgens op een elektrische kookplaat gaat gebruiken, is dit niet alleen slecht voor de pan, het gaat u veel energiekosten opleveren en veel tijd om uw maaltijd eindelijk warm te krijgen.

Keramisch koken
Keramisch koken was het eerste alternatief van het koken op gas. Het grootste verschil is natuurlijk dat u gebruik maakt van elektrische straling in plaats van gas. Wat brengt dit qua voor- en nadelen met zich mee?

Het koken op een keramische kookplaat is hygiënischer dan op gas. De kookplaat is volledig plat, waardoor er geen hoekjes zijn waar vuil achter blijft hangen. De plaat is dus gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast wordt rechtstreeks de pan verwarmt waardoor er geen warmte verloren gaat tijdens het koken. Dit wordt echter weer te niet gedaan doordat de kookplaat wanneer deze is uitgeschakeld nog enige tijd warm blijft, waardoor na het koken wel veel warmte verloren gaat.
Let op: de plaat zal niet meer roodgloeiend zijn maar is dus na uitschakeling niet gelijk afgekoeld.

Inductie koken
Een andere vorm van elektrisch koken is het koken op een inductieplaat. Was is het verschil tussen keramisch en inductie?

Inductie is de nieuwste vorm van koken en er zijn dus ook vele milieuvriendelijke wijzigingen in doorgevoerd. Het grootste verschil met de keramische kookplaat is de manier van verwarmen. Waar de keramische plaat volledig warm zal worden, wordt bij inductie alleen de plaats verwarmt waar de pan zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat hij na uitschakeling vele malen sneller is afgekoeld dan de keramische kookplaat. De hitte wordt dus rechtstreeks naar de pan gestraald en niet naar de gehele plaat, dit scheelt veel in de energie kosten. Het opwarmen van uw eten zal zodoende dan ook minimaal twee keer zo snel gaan dan wanneer u op gas of keramiek kookt.

Nadelen van de inductie kookplaat is dat hij het duurste is in aanschafkosten en dat het niet te zien is wel gedeelte aanstaat (Het kookgedeelte wat aanstaat zal in tegenstelling tot de keramische plaat niet rood worden)